Verleidingen

Social Media zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Onze wereld is hiermee veel groter geworden, maar tegelijkertijd zorgt dit ook voor een minder realistisch beeld van de werkelijkheid.

Aan alle kanten worden we verleid tot het uitgeven van geld. Enerzijds door bedrijven die slim gebruik maken van Social Media. Anderzijds doen we dit ook zelf. Ergens weten we wel dat alles wat we bij anderen op de tijdlijnen zien, niet altijd de werkelijkheid is. Maar toch verliezen we ons er in. Alles moet steeds mooier, strakker en luxer: alles voor de likes.

FOMO

En bij dat laatste gaat het nogal eens mis. Door de schijnwerkelijkheid van Social Media, wordt het gevoel iets te missen of ‘er niet bij te horen’ groter: Fear Of Missing Out (FOMO). De kans dat je volgend jaar ook naar dat ene leuke festival wil, die mooie verre reis boekt of de dure tas koopt is veel groter dan wanneer je er niet mee wordt geconfronteerd.

Voor veel mensen is het lastig om met al die verleidingen om te gaan. Wanneer de financiële middelen niet toereikend zijn, is de kans aanwezig dat er op den duur schulden ontstaan.

Hebben of zijn

Maar wat als onze eigenwaarde en gevoel van tevredenheid niet worden bepaald door wat we bij anderen op de tijdlijn zien? Wat als we eens kijken naar wat echt belangrijk is in het leven. Zou je dan nog steeds die dure telefoon kopen ‘om erbij te horen’, terwijl je vervolgens niet genoeg geld hebt om je gezin gezond eten te geven of met elkaar leuke dingen te doen. Ligt die ander, waar je bij wilt horen, er wakker van als jij een te dure telefoon koopt en vervolgens schulden hebt? Of ga jij daar wakker van liggen?

Soms denk ik, wat zou het fijn zijn als we elkaar eens wat meer waarderen om wie we zijn en niet om wat we hebben of doen.

Zoek jij meer balans?

Ben jij op zoek naar meer balans in jouw uitgaven, wil jij een beter inzicht krijgen in jouw financiën? Neem dan gerust contact met mij op. Samen zorgen we ervoor dat jij inzicht en overzicht krijgt, waardoor je niet meer aan het einde van de rekening een stukje maand over houdt.

– Like je leven –